Як правильно обрізати дерева – таким питанням задаються багато дачників та садівників з приходом весни. Успішна обрізка допомагає підтримувати здоров’я рослин та їхню красу, а у плодових культур підвищує їх продуктивність та покращує якість урожаю.
Обрізка саду – процедура, що має велике значення для стану рослин та якості врожаю. Вона регулює обмінні процеси всередині дерева, перерозподіляючи життєві ресурси та спрямовуючи їх до необхідних частин дерева. Завдяки грамотному обрізанню кожна гілка дерева отримує необхідну кількість світла та власного простору, не заважаючи іншим. Також обрізка застосовується як лікувальний захід при різних захворюваннях, зломах унаслідок природних процесів.
Як правильно обрізати дерева
Вважається, що найкращий час для обрізки дерев – це пізня зима та рання весна до того, як почнеться новий приріст. Але до цієї процедури слід підходити обережно, адже якщо перестаратися – дерево може ослабнути чи навіть загинути, а також погано чи взагалі не плодоносити.
Залежно від цілей, поділяють шість видів обрізки: Омолоджуюча – відтягує старіння і продовжує життя. Формуюча – моделює зовнішній вигляд крони. Регулююча – регулює плодоношення. Відновлююча – приводить рослини в тонус. Санітарна – оздоровлює дерево та позбавляє зайвого вантажу. Підтримуюча – освіжає та дає нові сили рослині.
Важливе питання при обрізці дерев – це коли саме її робити. Якщо провести цю процедуру зарано, поки ще тримаються низькі температури, дерево може не перенести морозів. Якщо ж затягнути з обрізанням до початку руху соку, рослина буде довго “плакати”.
Ідеальна погода для обрізки саду – ясна, слабко морозна, з температурою повітря не нижче -5°C. У середній смузі терміни обрізки дерев навесні зазвичай обмежуються періодом із середини березня до середини квітня.
Багато садівників-початківців, які вперше беруть в руки секатор, роблять одні й ті ж помилки, і недотримання термінів – лише одна з них.
Так, інструменти, які використовуються для обрізки, обов’язково мають бути заточені та продезинфіковані. В іншому випадку ви ризикуєте не тільки завдати дереву зайвої травми, але й інфікувати місце ушкодження.
Слід уникати надмірної обрізки дерев, що не плодоносять. Суть процедури повинна полягати у видаленні хворих, пошкоджених, що загущують крону або заважають скелетним гілкам, а також в укорочування однорічних приростів для підпорядкування гілок центральному провіднику.
Пагони, які ви хочете видалити повністю, необхідно обрізати на кільце, не залишаючи пеньків. Щоб не обламати кору при обрізці товстої гілки, спочатку зробіть надпил з нижньої сторони, а потім повністю спиляйте гілку зверху.
Обрізайте акуратно, щоб випадково не зачепити бруньки вістрям леза. При вкорочуванні на бруньку секатор заводять із боку сусідньої гілки, розташовуючи його під кутом 45 градусів у напрямку від основи до верхівки пагона. Ріжуче лезо повинно бути на 1-2 мм нижче основи бруньки, а друге – на 1-2 мм вище.
Санітарна обрізка плодових дерев
Щоб у новому сезоні яблуні, груші, черешня та інші садові культури порадували відмінним урожаєм, у жодному разі не можна нехтувати весняною обрізкою плодових дерев.
Обрізка плодових дерев – це запорука стабільних урожаїв. Існують два основні прийоми обрізки плодових дерев – укорочування однорічних приростів та видалення багаторічних гілок. Укорочування використовують при обрізанні молодих дерев, які дають сильні однорічні прирости (80-120 см), і при цьому крона виходить рідкою. Вкорочування однорічних приростів викликає пробудження бічних бруньок і посилює розгалуження пагонів. У цьому випадку вкорочують центральний пагін та бічні прирости на одну третину, щоб викликати бічне розгалуження та швидше сформувати крону. Повністю («на кільце») вирізають гілку, що йде під гострим кутом.
У дерев що плодоносять найчастіше буває загущення крони, яку потрібно проріджувати. При вступі в плодоношення центральний пагін видаляють переведенням на сильну бічну гілку. Це роблять для обмеження зростання вгору. Видаляти багаторічну гілку можна повністю (на кільце) або частково (на бічне відгалуження). Видалення частини багаторічної гілки сприяє посиленню зростання поряд розташованих гілок. Звісно, слід вирізати і всі хворі, засохлі, гілки, що труться одна об одну. Така обрізка покращує освітленість усередині крони, сприяє рівномірному розподілу плодів по кроні.
При пірамідальній кроні гілки відростають вгору під гострим кутом. У цьому випадку бажано гілки, що відростають, направити вниз. Тому вирізають гілки, що відростають вгору, залишаючи вниз, що ростуть. Навпаки, крону, що поникла, можна підняти, вирізаючи гілки, що йдуть вниз, і залишаючи ті, що відходять вгору.
Старі плодові дерева піддають обрізці, що омолоджує. Щоб знизити крону і покращити її освітленість, «відкривають центр» – вирізають верхню частину стовбура, зрізуючи над найближчою гілкою на висоті 3-3,5 cм. Потім проріджують всю крону – вирізають старі, незручно розташовані, що йдуть всередину крони, гілки, що перехрещуються. Якщо плодове дерево має сильно загущену крону, то обрізку його потрібно розтягнути на 2-3 роки, інакше відросте безліч так званих «дзиги» (сильних вертикальних пагонів), які доведеться видаляти. Уникайте нанесення прилеглих ран близько до місця обрізки, оскільки вони погано заростають. Великі рани після обрізки замажте садовим варом. Слід пам’ятати, що обрізка послаблює дерево. Тому його потрібно підтримати гарним доглядом – внесенням добрив, поливами, видаленням бур’янів, розпушуванням ґрунту.