Регулярні обрізки є важливою складовою технологічного процесу вирощування лохини, проте їх важливість та значущість часто недооцінюють, розглядаючи обрізку як другорядну операцію. Обрізання виконують з метою збереження нормальної сили росту та продуктивності кущів, для забезпечення ефективного управління та контролю поширення хвороб та шкідників, для збереження великого розміру та якості ягід, а також для правильного формування кущів для полегшення збору врожаю.
Молодий кущ лохини утворює велику кількість пагонів протягом перших кількох років. У наступні роки утворення нових пагонів поступово уповільнюватиметься в міру збільшення розміру куща. Урожайність старого куща, з часом, також зменшуватиметься через відсутність нового приросту, на якому формуються плодові бруньки. Формування достатньої кількості ягід та нормального приросту молодих пагонів вимагатиме збільшення кількості листкової поверхні. Як наслідок, проникнення світла в середину куща зменшуватиметься, внаслідок чого відбудеться зміщення формування ягід до зовнішньої поверхні куща, що призводить до зниження площі продуктивної поверхні та продуктивності в цілому. Правильно виконане обрізки забезпечить підтримку куща лохини в продуктивному та ефективному стані, і дозволить уникнути небажаних, вище перерахованих змін.
Які пагони потрібно вибирати для обрізки?
При виборі пагонів, що підлягають обрізці, в першу чергу вибирають зламані та пошкоджені в результаті зимівлі пагони та пагони які уражені шкідниками та хворобами. Усі сильно травмовані пагони мають бути повністю видалені. Пагони з травмами та пошкоджені шкідниками потрібно також видаляти. По-друге, потрібно видалити пагони, які перетинаються (контактують) між собою, щоб запобігти появі ран та інфекцій. По-третє, видаляють ті пагони, які за межі куща в міжрядді, що у майбутньому може заважати нормальному руху міжряддями. Правильно сформований кущ повинен мати вертикально спрямовані пагони, але при цьому форма куща повинна бути дещо розлогою для забезпечення нормального проникнення світла. Якщо збір врожаю здійснюється механізовано, кущі повинні бути сформовані вертикальніше, на відміну від тих, де збір врожаю здійснюється вручну. На завершальному етапі обрізки потрібно видалити короткі, сильно розгалужені пагони, а також ті, які ніколи не отримують достатньої кількості світла. Якщо такі пагони залишити для плодоношення, ягода на них дозріє значно пізніше і, швидше за все, не буде зібрана.
Виконуючи обрізку, потрібно видаляти пагони якомога ближче до основи, наскільки це можливо. Не слід залишати пеньки розміром 10-15 см. Вони гнитимуть і можуть виступати як джерело захворювання.
Період проведення обрізки
Рання весна – найкращий час для обрізки лохини. Хоча деякі садівники починають обрізку відразу після збору врожаю, проте вважається, що це робить рослини більш сприйнятливими до зимового травмування і знижує продуктивність кущів у довгостроковій перспективі. При обрізанні ранньою весною, пошкоджені за час зимівлі гілки легко видно і повинні бути видалені. Обрізання молодих кущів
Незначну обрізку потрібно виконувати навіть на дуже молодих кущах. Слід видаляти плодові бруньки протягом двох років з метою активізації вегетативного зростання. Це може бути досягнуто шляхом обриву плодових бруньок, або обрізання закінчень молодих пагонів, де розміщуються квіткові бруньки. На початку третього року потрібно видалити неправильно зростаючі (переплетені між собою) і слабкі пагони для стимулювання утворення нових.
Якщо більш ніж дві молоді пагони були утворені минулого року, потрібно видалити всі зайві пагони, залишивши два найкращі здорові і потужні пагони. У наступні роки, аналогічним чином, потрібно виконувати лише незначне обрізання, поки рослина не досягає повного (оптимального для плодоношення) розміру, потрібно видаляти нові зайві пагони, залишаючи по 2 або 3 втечі з минулого року (при цьому 2-3-річні і старші пагони не видаляють). Коли рослини досягнуть віку близько 8 років, вони повинні мати від 10 до 20 пагонів різного віку. Деякі сорти лохини формують набагато більше пагонів ніж інші, тому в залежності від сорту різні сорти вимагають різної кількості обрізок.
Обрізання дорослих кущів
Починаючи з восьми років пагони втрачають свою продуктивність, оскільки виникає потреба у збільшенні кількості листя, яка потрібна для забезпечення великої кількості ягід на цих пагонах. Крім того, старі пагони стають дуже розгалужені, при цьому нові молоді розгалуження (де розміщується плодові бруньки) в них, як правило, тонкі і слабкі. Видалення однієї чи двох найстаріших пагонів у дорослому кущі сприятиме утвореню нових пагонів. Якщо кущі містять пагони різного віку, щорічно потрібно видаляти пагони, що досягли 8-річного віку, що призведе до мінімального зниження продуктивності, оскільки 7-річні пагони їх замінюватимуть. Регулярне омолодження кущів лохини забезпечить високу продуктивність кущів у довгостроковій перспективі.
Пагони, діаметр (товщина) яких перевищує 25 мм є менш продуктивними ніж молоді пагони, тому вони повинні бути поступово видалені та замінені на молоді. Якщо один або два найбільші пагони з дорослого куща видаляють щорічно, і щороку утворюється одна або два нові пагони, то вікова структура пагонів куща залишатиметься збалансованою. Загалом до 20% старих пагонів можуть бути видалені з куща без негативного впливу на врожайність і продуктивність. Хоча, при цьому, загальна кількість ягід з куща зменшиться, проте це компенсується за рахунок збільшення розміру ягід.
Регулярність виконання обрізок
Щорічна обрізка дуже важлива для забезпечення стабільної врожайності та високої продуктивності. Якщо кущі обрізаються нерегулярно, молоді пагони утворюватимуться у дуже великій кількості наступного року після сильної обрізки. Всі ці пагони старітимуть і стануть непродуктивними одночасно. Коли такі пагони втратять продуктивність і їх потрібно буде видалити з метою отримання нових пагонів, це означає, що майже весь кущ (майже всі пагони) потрібно буде видалити. Крім того, жоден молодий пагін не зможе, по-справжньому, надолужити втрату продуктивності рослини (куща) в цілому. Результатом нерегулярних обрізок є нестабільна врожайність рік у рік, а також високий розмір кущів через дуже довгі пагони, які ростуть у довжину, щоб конкурувати за світло.
Як показує досвід і практика, щорічна незначна (помірна) обрізка дозволяє сформувати кущі з найменшою кількістю пагонів, але з найбільшою врожайністю.
Локальна (часткова) обрізка
Видалення пошкодженої (травмованої) гілки є основною метою локальної (часткової) обрізки гілок верхньої частини пагонів. Часткова обрізка (укорочування) пагонів виконується з метою поліпшення якості ягід, тому що в результаті такої обрізки зменшиться їх загальна кількість на одному кущі.
Крім того, укорочування пагонів може допомогти рослині витримати посуху в умовах спекотного клімату на насадженнях без поливу.
Варто зазначити, якщо попередньо було якісно виконана основна обрізка, то локальна (часткова) обрізка може взагалі не знадобитися.
Слаборослі кущі вимагають більшої обрізки, ніж сильнорослі кущі, оскільки обрізка стимулює вегетативне зростання. Крім того, особлива увага має бути приділена сортам з розлогою формою куща. Розлогі пагони повинні бути видалені, але слід бути обережним, щоб залишити достатньо пагонів для плодоношення.
Омолоджуюча обрізка
Для омолодження дорослого куща, потрібно видалити один або два старі пагони з розрахунку на кожні п’ять або шість молодих пагонів. У наступні роки потрібно видаляти до 20% від загальної кількості старих пагонів, і чекати поки відростуть нові молоді пагони. З них залишити потрібно всього по 2 або 3 нові пагони, і наступного року продовжити омолодження, видаляючи повторно до 20% старих пагонів. Зрештою, кущ стане більш продуктивним, а загальна кількість пагонів зменшуватиметься.
У старих насадженнях, які перебувають у поганому стані, можна повністю зрізати всі пагони на рівні ґрунту; при цьому збір ягоди почнеться через 3 роки. Для того, щоб такий спосіб омолодження був більш ефективним, після відростання нових пагонів потрібно вибрати по 6-10 найкращих енергійних пагонів з кожного куща, а решту видалити. Альтернативним варіантом омолодження старого насадження лохини може бути часткова літня обрізка відразу ж після збирання врожаю, у поєднанні з частковим обрізанням кількох пагонів під час періоду спокою.
Обрізка – це інвестиція у майбутню високу продуктивність насадженнь лохини. Виконання щорічної обрізки дозволяє отримати збільшення загального періоду плодоношення рослин, забезпечення щорічної стабільної високої врожайності, а також служити корисним інструментом для управління шкідниками та хворобами.